Modern Dünyada Peygamber Efendimizi Örnek Almak

Fakültemiz, 'Modern Dünyada Peygamber Efendimizi Örnek Almak' konulu panele ev sahipliÄŸi yaptı.

Fakültemiz Konferans Salonu'nda Kütahya Ä°l MüftülüÄŸü'nün katkılarıyla düzenlenen panele, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Ä°slami Ä°limler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ali Çelik, DPÜ EÄŸitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ä°rfan Terzi, panelin konuÅŸmacıları akademisyenler AraÅŸtırma Görevlisi Dr. Mustafa Tatlı ve AraÅŸtırma Görevlisi Dr. Maruf Çakır ile akademik, idari personeli ve öÄŸrenciler katıldı.

Panelin moderatörü DPÜ Ä°slami Ä°limler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Çelik, "Peygamber Efendimiz dünyayı teÅŸrif ettiÄŸinde insanlık bir zulüm ortamındaydı. Onun geliÅŸiyle zihinsel bir dönüÅŸüm yaÅŸandı. Kendisi 13 yıl zihinlerdeki Allah inancını yerleÅŸtirmeye uÄŸraÅŸtı. Bu deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸüm sonunda bize islami bir hayat biçimi sunuldu. Aradan geçen nerdeyse 15 asırda ne yazık ki, onun bize bıraktığı dünyadan uzaklaÅŸtık. Peygamberimiz bir hadisinde, 'Ümmetin fesada uÄŸradığı bir dönemde benim getirdiÄŸim sünnetime sarılan müminlere bir deÄŸil yüz ÅŸehit sevabı verilir' buyuruyor. Bizler de peygamberimize ve getirdiklerine inanan müminler olarak böyle dönemlerde Peygamber'in sünnetinden ayrılmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, "Bugünkü konuklarımız Ä°slami Ä°limler alanında uzman iken ben bir biyoloÄŸum. Belki alan olarak ayrı görebilirsiniz ama bence herkesin Peygamberimiz hakkında söyleyecek sözleri olmalı. Bugüne modern dünya deniyor. EÄŸer peygamberlik müessesesi olmasaydı biz modern insanlar Allah'ı tanıyamayacaktık. Bunun iddialı bir söylem olduÄŸunu biliyorum. Ancak azımsanmayacak sayıda modern insanın bugünkü dünyayı tesadüflere baÄŸlıyor. 'Bir Allah olmalı ancak iÅŸlere karışmasın' diyen deist düÅŸüncede olan çok sayıda insan var. Bugün modern bir dünyadayız. Ancak peygamberimiz olmasaydı bu dünyada Allah'ı bilemeyecektik. Demek ki peygamberliÄŸe ihtiyaç var. Ben bu durumu okuma yazma bilmeyen biri için önündeki manalarla dolu kitabı sadece bir kağıt yığını olarak görmesine benzetiyorum. Allah'ı bilmeyen insan da içinde bulunduÄŸu modern çağı da kendini de anlayamaz, bilemez. Allah bu dünyada da öbür dünyada da bizi habibinden, Habibullah'tan ayırmasın" dedi.

Panelistlerden AraÅŸtırma Görevlisi Dr. Mustafa Tatlı, 'Fitne Ortamında Müslüman Tavrı Konusunda Hz. Peygamber'in örnekliÄŸi' hususunda konuÅŸmasını yaparken, Peygamber Efendimiz'in yaÅŸamından örnekler verdi.

AraÅŸtırma Görevlisi Tatlı'nın ardından söz alan AraÅŸtırma Görevlisi Dr. Maruf Çakır ise, 'Peygamber Sevgisinin Edebiyatımızdaki Yeri ve Na'tlar' baÅŸlıklı sunumunda farklı türdeki edebiyat eserlerinde Ä°slam Peygamberi'nin övüldüÄŸü kısımlardan örnekler verdi.

Son Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2023, Salı