Hadis Topluluğu Açılış Dersi

Hadis Topluluğu Açılış Dersi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Hadis Topluluğu tarafından Prof. Dr. Ali Çelik’in konuşmacı olduğu Hadis Topluluğu Açılış Dersi, İslami İlimler Fakültesi Amfisi’nde gerçekleştirildi.

 

DPÜ İslami İlimler Fakültesinde Hadis Topluluğu Açılış Dersi başlıklı etkinlik düzenlendi.

İİF Amfi'de düzenlenen ve İslami İlimler Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Ali Çelik’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe fakültemizin öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

Etkinliğin ilk bölümünde İslami İlimler Fakültesi öğrencileri tarafında oluşturulan toplulukların etkinliklerini yakından takip ettiğini ve tüm bu etkinlikler emek veren öğrenci ve danışman öğretim üyelerini kutladığını kaydeden Prof. Dr. Ali Çelik, açılış dersine İslâm tarihinde Hadis öğreniminin tarihinin cami, medrese ve nihayet dârulhadisler şeklindeki gelişimini anlatarak başladı. Hadis öğrenmenin kültürümüzdeki yerine değinen ve verilen bu eğitim-öğretim sırasındaki hoca-talebe ilişkisini özetleyen Prof. Dr. Çelik, bir hadis hocası ve öğrencisinde bulunması gereken âdâb konusunun kaynaklarda iyi niyet ve üstün ahlâk sahibi olmak, ehliyete riâyet etmek, kendisinden daha ehil olana saygı göstermek, karıştırma ihtimali belirince hadis rivayetini ve okutmayı bırakma, hadise ve hadis meclislerine ehemmiyet vermek, kitap yazmak ve ilmî faaliyetlerde bulunmak başlıkları altında incelendiğini söyledi. 

Dekan Çelik, bir hadis öğrencisinin âdâbını ise iyi niyetli / ihlaslı olmak, hadisi ehlinden almaya çalışmak, öğrendiğiyle amel etmek, hocaya saygı göstermek, arkadaşlarına yardımcı olmak, tedrici bir metodla çalışmak, hadis usulüne önem vermek olarak sıraladıktan sonra konuşmasının son bölümünde "Bir öğrencinin ders içi tutum ve davranışlarına değinecek olursak derse zamanında gelmeli, derse abdestli gelmeli, Hz. Peygamber’e ve sahâbeye dua etmeli, hocasını edeple dinlemeli, öğrendiklerini hayatına tatbik etmeli, ilmin onurunu korumalı, bilgiyi farklı kaynaklardan teyit etmeli, öğrendiği hadisi müzakere etmeli ve ilmî kıskançlığa düşmemelidir” ifadelerini kullandı.

Dekan Çelik, sözlerini "Topluluğumuzun ve faaliyetlerinin hayırlara vesile olmasını diliyor. Kendilerine başarılar diliyorum" diyerek tamamladı.

Son Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2023, Pazar